Start her!
Symptomer er der for å beskytte deg!
Hvis du blir syk, skader deg, eller spiser noe som ikke er bra for deg, vil du få symptomer som feberfølelse, smerter eller kvalme. Dette er bra, for det beskytter deg! Problemet oppstår når symptomene blir hengende igjen etter at du er blitt frisk av sykdommen eller skaden. Erfaringer setter nemlig spor i deg, slik at man kan bli «fanget» i symptomer. Hjernen din både lærer og «gjetter» så godt den kan. Alt du opplever er derfor en blanding av det hjernen får av faktisk informasjon (fra sanseorganene og kroppens indre), og det du har erfart fra tidligere. På filmen om gummiarmen fikk du se hvor komplekst dette samspillet er, og hvor sterkt det styrer vår opplevelse.
Rubber Arm Experiment | MAGIC FOR HUMANS
Hvordan bli bedre?
For å bli bedre må du trene hjernen din til å «slå av» de symptomene som ikke stemmer med det som faktisk foregår i kroppen. Du har fått vite at symptomene dine ikke er farlige. Når hjernen tolker opplevelser eller situasjoner som «trygge», slår den av symptomene. Ved å endre dine tanker og handlinger i møte med symptomer gir du deg selv nye erfaringer som etterhvert vil gjøre deg bedre.
Når du begynner å koble om nettverk i hjernen din, kan du gjøre flere øvelser. Øvelsene er enkle, men forskning viser at de virker. Her får du en effektiv metode du kan bruke for å endre hjernenettverkene dine:
To enkle tips til å koble om hjernen
Start dagen med å stille deg selv spørsmålet: "Hva feiler det meg?"
Og så svarer du: "INGENTING!"
Husk at dette er sant!
Hvis du blir usikker, så snakk med oss.
Etter at du har svart «INGENTING», så kan du gi deg selv positive «bekreftelser». Det påvirker hjernen din.
Her er noen setninger vi anbefaler, men du kan gjerne finne på dine egne.
Jeg er sunn
Jeg er sterk
Jeg er frisk
Jeg er trygg
Jeg kan gjøre hva jeg vil
Jeg kommer til å klare meg
Fortell deg selv disse «bekreftelsene» flere ganger om dagen, eller når du har et ledig øyeblikk.
Hvorfor må du gjøre noe annet?
Hør psykolog og forsker Henrik Børsting Jacobsen fortelle hvordan hjernen din kan forsterke eller redusere symptomene dine avhengig av hva du tenker om dem.
Hvis du vil lære mer om hjernenettverk og symptomer, så kan se dette intervjuet med lege og hjerneforsker professor emeritus Per Brodal.